martes, 13 de noviembre de 2007

Etimologia dels cognoms

Si algú vol que li digui el significat del seu cognom o de qualsevol altre que li interessi, pot demanar-m'ho. O bé, li donaré una solució satisfactòria, o bé, m'abstindré reconeguent que no el sé. Em refereixo només als cognoms catalans. La meva investigació en el món de la toponímia em permet abordar també el món dels cognoms, ja que molts provenen de les moltes masies que poblen Catalunya. En general, en la immensa majoria dels casos va ser la masia la que va donar el cognom als seus moradors, i no pas a la inversa. Les masies són topònims que provenen d'algun tret del terreny on s'ubiquen. Catalunya va ser formada i afaiçonada pels cabalers que sortien de les masies, on hi havia una gran natalitat. Els seus fills marxaven a les ciutats amb els seus "cabals", diners, entregats pels seus pares com a herència, amb els quals podien muntar un negoci a la ciutat o poble i formar una llar, generalment també nombrosa, en la qual els fills rebien el cognom del pare, que era el nom de la masia.

Així, doncs, si algú sent una viva curiositat per l'etimologia o significat del seu cognom, que el demani al meu correu electrònic o en el comentari a peu de pàgina.

122 comentarios:

Mercè dijo...

em podria dir quin és l'origen del cognom Clergas?
La meva família vivim en un poble del Baix Camp i tret d'una família del poble del costat, no en coneixem més casos.
Ens agradaria conèixer d'on ve el nostre cognom.
Gràcies!

Carme dijo...

M¡agradaria saber l'orígen i significat dels següents cognoms:
GENOHER
SUREDA
CULLELL
SURROCA

Moltes gràcies!!!

Anónimo dijo...

Benvolguda Carme: No puc respondre de tots els cognoms possibles ni molt menys, només d'alguns relatius a masies, que són en certa manera els més catalans. CULLELL ve d'una masia que hi ha a la Vall de Lord, concretament al poble de Montcalp, més amunt de Sisquer, situada en un petit coll, d'aquí Collell, petit coll. HI ha una capella a santa Margarida i s'hi celebra missa aquest dia i s'hi reparteix el pa beneït a la gent.
SURROCA vol dir evidentment sobre, damunt (su-) la roca. Sembla venir del Penedès. És un poble, si bé també podia ser una masia.
Cordialment,
Jaume

Anónimo dijo...

hola voldria saber el significat d'aquest cognoms:

ortoll
mascaro

ahh! merce ,surroca ve d'un poble del costat de vilafranca anomenat: sant marti sarroca

Anónimo dijo...

hola,
a la nostra familia sempre hi ha hagut els que escriuen el cognom amb b i els que ho fan amb v. EL COGNOM ES ESTEVA O ESTEBA

Anónimo dijo...

hola m'agradaria saber quin és el cognom que significa: fill d'Erik.

Gràcies

Jaume Clavé Cinca dijo...

El cognom Mascaró és fàcil de saber què vol dir. A la ciutat de Solsona, al nord, en el Vinyet i a la part superior del Camping del Solsonès, hi ha una roca que va donar nom a l'antiga masia de Mascaró, ara convertida en Alberg Mascaró. Mascaró ve de màscara, posar-se una màscara, com feien els grecs al teatre. Doncs, bé,la roca que dic vista des de lluny sembla una cara humana en forma de màscara i setá a la punta d'un tossal, de la mateixa manera que el mascaró dels vaixells anava a la punta davantera del vaixell. Allò era el mascaró, de màscara.Una cara posada al capdavall d'una biga o dún vaixell era i és un mascaró. El cognom Mascaró ve d'quest masia del Solsonès, avui alberg, la qual prengué el nom de la susdita Roca que era el Mascaró primitiu, origen de la masia i de tots els masians que van sortir d'aquella masia, algun dels quals deuria fudnar la marca del conyac Mascaró.

Mònica dijo...

bones! m'agradaria saber l'origen del cognom Huguet.
gracies =)

Anónimo dijo...

M'agradaria saber l'origen etimològic del cognom feliu.

Moltes gracies!

Jaume Clavé Cinca dijo...

L'origen del cognom Feliu és por trobar segurament en més d'un lloc. Es tracta d'un nom personal. Qualsevol persona que dugués aquest nom de pila el podia convertir en cognom. En castellà és Fèlix. Recordem el famós bisbe d'Urgell,Feliu, que va ser titllat d'heretge a l'alta edat mitjana. Ara bé, cal cercar un mas que dugui aqeust nom, i jo li'n puc dir un de molt important Es tracta de Can Feliu de Navès (Solsonès). Una gran pairalia que duen aquest cognom tots els seus descendents. Per tant, és probable que si pugués retrocedir en el seu arbre genealògic arribés a acostar-se cada cop més al Solsonès fins a arribar al mateix portal de casa de pagès sosdita.

Jaume Clavé Cinca dijo...

El cognom Huguet no ve probablement d'Hug, com a diminutiu, com es podria pensar, perquè em sembla que és molt poc freqüent trobar diminutius de noms personals en els cognoms: Jaumet, Joanet, Ramonet (existeix), Tonet... Al Solsonès hi ha una gran masia, Auguets de Madrona, que abans se'n deia Albets, originàriament, degut a unes roques blanquetes, els Albets, d'alb. Però n'hi ha que en diuen Huguets, com Huguet, però en plural. Al Solsonès per altra part hi ha en total tres masies que es diuen Albets: en els pobles de Madrona, La Llena i Lloverola. Bé, sembla clar que Huguet podria venir d'Albet, blanquet, i que per corrupció del cognom o trasnformació hagués passat a Auguet i finalment Huguet. HUGUET = blanquet. És un bon cognom, semblant a Rosset, el mateix Blanquet, i altres. De la mateix arrel que l'arbre àlber, dit popularment aube, per les seves fulles i escorça blanques. també val el mot en desús albà, els nadons que morien essent molt petits, acabats de batejar, abans de l'any, com qui diu amb la blancor del vestit del bateig. Popularment coneguts per "aubans".

Anónimo dijo...

Moltes gràcies per la informació :)

pili dijo...

m'agradaria saber d'on prové el cognom: 'castellà' gràcies

Anónimo dijo...

Benvolguda Pili: El cognom Castellà hauria de ser, crec, Castellar, però no hi fa res. Paradoxalment és un dels cognoms més catalans possibles, ja que no significa pas castellano, sinó que es refereix a uns poblats existents ja abans dels romans a Catalunya, dels quals molts han arribat als nostres dies: Castellar de Nuc, mai N'Hug, Castellar de la Ribera, Castellar del Riu..., de Tost. Fa pocs anys es van aplegar gent de tots els pobles Castellar de Catalunya, i eren uns 15, i van organitzar una caminada popular pel Solsonès. Eren poblats allunyats de la metròpoli, de la capital de cada comarca, com uns recintes fortificats que permetien explotar les terres o pastures més apartades. Si n'han arribat 15 als nostres dies, vol dir que n'hi havia dotzenes. N'hi ha un d'enrunat a Biosca, un altre a Pons, mai Ponts. Vagi's a saber de quin ve el seu cognom. El nom no ve del llatí, perquè el català ja es parlava ací molt abans dels romans i, a més, en llatí, no existeix el mot castell. En tot cas castrum, però els cognoms acabats en -ell, ella, ells, elles, per no dir pubill, jull, ull, cetrill, coll... són tan típics del català que per aquest sufixe sol ja n'hi hauria prou perquè els filòlegs admetessin que el català ja és anterior a qualsevol temps conegut de la història. Què vol dir castell, l'arrel mes pregona de castellà? Doncs, viure separat, encastellat, envoltat, al centre... És el que va passr amb Castella, que no vol dir pas terra de castells, sinó una porció central del territori en el qual es parlava el català antic, que va començar a diferenciar-se i a isolar-se de la resta perifèrica on encara avui perviu en gran part l'antic idioma peninsular, l'espanyol antic (català-valencià-balear, galaico-portuguès). Mentre que ara segueix avançant imparable l'aspanyol modern, que és el castellà. Hi ha una familia Castellà a Sanaüja.

Gisela dijo...

De segon cognom em dic Gelmà i a cap llibre he trobat informació del seu origen. Crec que no és català, sinó que amb el temps s'ha catalanitzat. Sempre he tingut curiositat per saber d'on ve aquest cognom tan curiós!

Jaume Clavé Cinca dijo...

Gisela: El teu segon cognom Gelmà, amb accent final, podria ser que finalment et fos aclarit. Però no et facis masses il·lusions sobre el seu significat perquè no el ser amb seguretat ni et pensis que descendeixes de qui sap quin país del món. Primer, caldria veure si ha sofert alguna modificació en els teus avantpassaats, que jo crec que sí. En les etimologies no importa massa l'alteració de les vocals. L'arrel se sustenta en les consonants. L'hebreu modern s'escriu sense vocals, cal endevinar-les, com passa amb el nostre concurs del Bocamoll. Segonament,caldria veure si els teus avantpassats s'apropen al Solsonès (en arxius parroquials i del bisbat), al centre de Catalunya. Doncs, bé, a Solsona existeix el cognom JALMAR, amb les mateixes consonants que Gelmà, ja que en el teu ha caigut la r final per no pronunciar-se, i la G s'assimila a la J, degut a que la vocal primera és àtona i tant pot sonar e com a, verbigràcia,Empordà/Ampurdán. En el poble de Castellar de la Ribera, en el nucli format per l'església i un parell o tres de cases, hi ha Cal Jalmar, que és la casa principal. Passa, però que el nom d'aquesta casa és del segle XIX, degut a què la comprà un tal Jalmar, persona rica i socialment important, la qual deixà descendència a la ciutat de Solsona, on hi hagué a mitjans del segle XX la Fonda Jalmar. Per la meva part defensava en un escrit que Jalmar era un nom semític (hebreu, arameu o àrab), i que estava format per Jal (de jalar, menjar) i -mar, que voldria dir dormir. Lloc per menjar i dormir, o sigui, hostal.
Salutacions cordials, Jaume

Anónimo dijo...

Bones!!! M'agradaria saber l'0rigen dels cognoms MALLOFRÉ i CARBÓ


moltes gràcies!!!!


A10

Jaume Clavé Cinca dijo...

Ho sento, però ho desconec. Potser Mallofré és un derivat de Mallol, el qual es referix a unes pedres dretes, un xic inclinades, que els ibers plantaven als camps per donar-los la fertilitat, com si es tractés de penis drets,`però, serà molt difícil que Mallofré es pugui resoldre, a no ser que hi hagi alguna masia amb aquest nom o que aquesta paraula existeixi en alguna altra llengua. Jo apostaria per l'hebreu.

Unknown dijo...

Em podria dir quin significat té el cognom Masdemont?,em penso que n'hi han molt pocs.
Moltes gràcies!

Anónimo dijo...

Hola, m'agradaria saber l'origen i d'on prové els següents topònims o cognoms:

castellar del Riu
Montmajor
Can Peucurt
Rasos de Peguera
Les Vinyes de Vilamarí

Moltes gràcies!!

Jaume Clavé Cinca dijo...

Benvolguda Neus: Impossible saber exactament de què ve Masdemont, però està clar que es referia a un mas o masia, situada prop d'un Mont, o sigui, d'un Munt o muntanyeta, turó, pujol, puit, puig..., tots sinónims. Probablement era un mas situat al capdamunt d'un pujol o muntanya, com passa mab la Mare de Déu del Mont, molt famosa, i que antigament se'n deia Mare de Déu de Mont, com el seu Mas de Mont, sense l'article, perquè els articles van aparèixer posteriorment. És probable que aquest mas encara existeix, possiblement cap a la Garrotxa per la semblança que guarda amb el famós santuari de la Mare de Déu del Mont.

Anónimo dijo...

Hola! Estic estudiant Humanitats a la Universitat Pompeu Fabra i ens han demanat que busquem l'etimologia dels nostres noms i cognoms. Buscant per internet he trobat aquest bloc. Jo em dic Natàlia Brufau Vilaró. En saps alguna cosa? Moltes gràcies!
Una abraçada

Núria Coral Ferrer dijo...

Hola, voldria saber el significat dels cognoms
marimon
coral
colet
sospito que provenen del francés o del hebreu.
moltes gràcies per tot.
M'ha agradat molt això de que el català ja existia abans del llatí. Era una cosa que sempre havia sospitat. Sobretot després de viure tres anys a Itàlia i veure les enormes similituds.

Jaume Clavé Cinca dijo...

Hola Núria: Malauradament no tinc idea del que poden significar aquests tres cognoms: Marimon, Coral i Colet. Sospito que Marimon és efectivament hebreu, a semblança d'Arimon, de l'hebreu ari (lleó) = mont-lleó, que és un topònim que es repeteix en alguns llocs i vol dir "muntanya del mig de la vall", envoltada de muntanyes, com el lleó és un cap envoltat d'una frondosa cavellera circular. Marimon em sembla que és un nom sagrat: Muntanya de Mari,Maria? O un déu? Coral indica sens dubte quelcom circular, però què en el cas d'aquest topònim? Els corals del Pacìfic o de l'Indic són circulars, és clar. I Colet sembla que també és un nom sagrat. Com que probablement és francès el primer que procediria fóra localitzar-ne l'indret, que pot ser molt petit i local. Em plau que li agradi la teoria que el català no ve del llatí. Els catalans en temps anteriors als romans van emigrar en grans fornades cap a Itàlia i quan els romans van envair la península, eren en bona part els descendents d'aquells, i per això es van entendre sense problemes, llavors molt millor que ara. Els romans eren catalans, ja,ja,ja... i per això ara s'ha descobert que els italians i els catalans tenim la mateixa sang. Gràcies, doncs, per la seva opinió.

Núria Coral Ferrer dijo...

no sé on ni quan vaig saber que QUER, apart de ser un cognom, volia dir roca. El podem trobar a Querapls,...
Fa uns anys vaig viatjar a Jordània, i em vaig quedar molt parada visitant els Karaks o Queraks, les fortaleses. Eren el mateix nom.
Amb Núria passa el mateix? és vasc i vol dir vall entre muntanyes, o es àrab i vol dir llum? o és hebreu?

Núria Coral Ferrer dijo...

no sé on ni quan vaig saber que QUER, apart de ser un cognom, volia dir roca. El podem trobar a Querapls,...
Fa uns anys vaig viatjar a Jordània, i em vaig quedar molt parada visitant els Karaks o Queraks, les fortaleses. Eren el mateix nom.
Amb Núria passa el mateix? és vasc i vol dir vall entre muntanyes, o es àrab i vol dir llum? o és hebreu?

Jaume Clavé Cinca dijo...

Benvolguda Núria: He escrit molt sobre el mot Quer. Vol dir roca, però és que roca vol dir castell o fortalesa, tant se val. O sigui, que quer no vol dir roca tal com l'entenem ara, sinó roca tal com s'entenia a l'edat medieval i molt abans dels roamns: castell, constituït per una gran roca quadrada, amb precipici pels quatre costats. Eren artificials: Queralt, Queralbs, Querforadat.. peròp també Carcolze,amb Car, Carol o Querol, el Carroi d'Andorra (el Quer del Rei al mig de la vall), on hi ha Sant Vicenç d'Enclar... Oblidem-nos de roca geològica, vol dir castell. També Rocaguinarda, la Roca, Sarroca... sempre es tracta d'un castell molt antic, anterior a la història coneguda. També he escrit sobre Núria. Vol dir Nus de rius, unió de rius, de Nu-ria, com Súria vol dir damunt del riu, de l'italià "su", sobre, veritat?... Núria és com una estrella de 7 rius que s'uneixen al fons de la vall per formar-ne un de sol. Ho veurà en qualsevol mapa. No ha sentit a parlar mai de la Regina de les Set valls? És la Mare de Déu de Núria i si té set valls, que les té (Puigmal, Eina, Finestrelles, Nou Fonts, Nou Creus, Font Negra i Núria), també té set rius. Si li agrada la toponímia compri'm el llibre Recorregut toponímic per la Seca, la Meca i les Valls d'Andorra, per 7 euros més despeses. Hi disfrutarà.
M'alegro que hagi visitat Jordània.

Roger dijo...

Hola,
seria possible saber d'on provenen els meus cognoms? El segon és força evident malgrat la degeneració ortogràfica que ha patit, èrò el primer no en tinc cap coneixement.

SELLART
BASCOMPTE

Moltes gràcies per endavant i felicitats per la feina feta

Roger

Anónimo dijo...

hola
me llamo albert i mi apellido es alonso i no se su sinificado

Anónimo dijo...

hola
me llamo albert i mi apellido es alonso i no se su sinificado

Jaume Clavé Cinca dijo...

La verdad es que desconozco cuál puede ser el origen y significado de un nombre tan familiar como Alonso. Esto habría que preguntarlo a un filólogo o quizás historiador castellano. Es un apellido hidalgo, diría yo,de Castilla, quizás de Santander. Consulte a Internet. Similares son Alfonso, Ildefonso... El problema está en el sufijo -onso, qué significará? Seguro que nadie lo sabe. Habría que indagar en palabras similares.

Jaume Clavé Cinca dijo...

Benvolgut Roger: No sabia encara que Bascompte vingués de Vescomte, com sembla evident i que tu ja ho sabies. A Solsona hi ha algú amb aquest cognom i em preguntava sovint de què podia venir i com era que estigués tan ben escrit, ben al revés de com és en realitat si és que prové de Vescomte.
Aquí a Solsona, al voltant, hi ha la casa de pagès Cal Sallart, però crec que no és un topònim, un nom de lloc, sinó que deuria ser ja el nom del seu morador, que la deuria edificar. No trobo cap punt de Catalunya que se'n digui Sellart o Sallart. NOmés a les Balears i crec que deu ser allí ons'hauria de buscar el topònim d'origen del nom Sallart o Sellart. Podria ser inclús que en realitat fos Sellar o Sellar, ja que un derivat podria ser Sellarès. Si fos així es tractaria segurament d'un nom hebreu. S'hauria de consultar un expert en aquesta llengua. Així passa per altra part amb el cognom Guitart que hauria de ser Guitar. Enfi són hipòtesis de treball. Ja se sap que els valencians pronuncien la r final: Sellar, Sallar... ES un cognom força familiar, aparentment senzill, però en etimologies no hi ha res fàcil. La clau podria estar també en l'anomenada rata cellarda o sallarda, però per què se'n diu així? tot és qüestió de temps i paciència, i esperança.El nom de la persona amb el seu significat exerceix una influència més o menys notòria sobre la manera de ser, i no ho dic per rata, perdó. Es un mustèlid molt bonic, la rata cellarda. Rsumint, nom hebreu o jueu, nom català-valencià-balear. Segell vol dir guardar a sota o dins(el sobre, tumba, etc), de se- sota, i -gell, guardar i d'aquí la funció del gel. (segellar,sellar). Serà doncs, Sellart o Sallart?

Jaume Clavé Cinca dijo...

He rebut de la Montse Feixes aquesta pregunta:
"Hola Jaume, m'agradaria saber el significat i origen dels meus cognoms, son, Feixas i Boixader.
Moltes gracies per endavant !!
Montse."
El cognom Feixes (no confondre'l amb Freixes)té molts topònims, conservats em masies i altres indrets. Són porcions de terra allargades i estretes, amb una paret lateral de pedra seca perquè es puguin mantenir de forma estable en el pendent d'una muntanya. És un nom molt i molt català, derivat del monosíl·lab feix, i a més pagès per antonomàsia. El poble català aprofitava la terra en llocs pobres fins a l'extenuació, convertint espais improductius en terres de conreu, i que va motivar que Cervantse escrivís "el catalán de las piedras saca pan". Masies Feixes n'hi ha diverses: a Torà, a Sant Mateu de Bages molt senyorial, amb garites o torres d'agoita..., molt a prop de Súria Mira a Internet posant icc, que vol dir Institut cartogràfic català i veuràs tots els topònims que es diuen Feixes.
L'arrel feix, vol dir crec jo, estrènyer, com en el feix, que estreny les rames i troncs, i la faixa que estreny la panxa, i en les mateixes feixes que estrenyen la muntanya tot circumdant-la amb fileres llargues.
Cal conservar aquests topònims que donen identitat al país. Avui es volen marginar subtilment perquè la seva pronúncia no encaixa amb el castellà. I el mateix valdria per als cognoms. Aquests topònims tan arcaics no s'expliquen pel llatí i ens demostren, si som mínimament raonables, que el català és antiquíssim, moltíssim més antic que la vinguda dels romans, diguin el que vulguin els filòlegs que es limiten a repetir la lliçó apresa fa cent anys.
El cognom Boixader el deixem per un altre dia, perquè és tard i perquè el tinc molt poc clar. amb tot, et dic que boix vol dir dibuix,o viceversa, no ho sé, perquè la fusta del boix es presta a fer-hi dibuixos com en capmés altra. El català dibuix no s'assemba ja molt a l'arrel boix? Un altre monosíl·lab molt típic del català i que ens demostra junt amb molts altres el caràcter matriu de la nostra llengua. Tenim una llengua mare, no una llengua filla, ni germana ni cosina ni derivada de cap altra. Fou la primera de totes les que se li puguin assemblar. Únicament el català conserva les arrels pures i intactes com al primer dia de la seva creació com a llengua, no perd Déu, sinó per éssers molt superiors a nosaltres, que al capdavall també depenien de Déu. Boixader és una masia de Torelló, casualment el poble de Catalunya on es fan tots els torns de fusta possibles, utilitzats per a premsar. Boixader té a veure no pas amb una plantació de boixos que seria una boixeda, sinó amb algun dibuix, sigui en una roca, a base de la típica serra o ratlles dentades, o amb un home que seria un excel·lent dibuixant, per exemple. No sabràs tu mateixa molt de dibuixar? Agraeix-ho al teu cognom matern. Cordialment,

Jaume Clavé Cinca dijo...

Montse Freixes: Tenint en compte que Boixader és una masia de prop de Torelló, on hi ha una indústria tradicional del juguet de fusta, el més lògig sembla ser que boixader voldrà dir la persona que es dedica a proporcionar boixos als artesans. Semblant a ramader, que negocia amb ramats.

Jaume Clavé Cinca dijo...

Perdona el lapsus, ha de ser Feixes i no Freixes, referent a l'arbre dit freixera.

Anónimo dijo...

Perarnau
Crec que ve de Berga mes o manys.

Jaume Clavé Cinca dijo...

Sillegeix a Catalunya Cristiana d'aquesta setmana, veurà que han fet doctor Honoris Causa al Dr. Perarnau, sacerdot que ha investigat molt a les biblioteques sobre la Bíblia i altres temes religiosos. Crec que en efecte és del Berguedà. Perarnau ve de Pera Arnal, i vol dir Pedra Aranal, però ningú sap què significa Arnal, que també trobem en Puig Arnau,puig Arnal.

Anónimo dijo...

Hola, m'agradiaria saber, si es possible, el significat del meu cognom: CASSANYA.

Moltes gràcies.

Jaume Clavé Cinca dijo...

Ho sento, però no sé el que pot significar el cognom Cassanya, que també existeix en plural: Cassanyes, com es deia el cardenal Cassanyes. No sé si és un topònim, cosa probable. La terminació o arerl final "anya" respon a un poble i a la idea de quelcom que s'obre i es tanca.
Salutacions,
Jaume

Unknown dijo...

Hola,

M'agradaria saber d'on venen el següents cognoms:

Navès
Parera
Carrasco
Sato/Sató

Moltes gràcies.

Jaume Clavé Cinca dijo...

Josep, Navès vol dir sens dubte PONT. Es el nom del municipi del poble de Navès i es rfereix al pont sobre l'Aigua d'Ora, molt necessari en tot temps, ara i en l'antiguitat per assegurar la comunicació entre el Berguedà i i els lacetans de Solsona, i en general l'antic eix transversal de Catalunya que anava d'Empúries a Ilerda, Lleida passant per Setelsis, avui Solsona i Athanàgia, avui Sanaüja. El nom de Navès = pont està dit en una llengua antiga, tal volta l'arameu o hebreu, l'equivalent de l'iber, que no se sap com era. No oblidar qeu comença amb N y que aquesta lletra té forma de pont, la minúscula, perquè al temps de la invenció de l'alfabet pont es deia Navès. Per altra part, Navès vol dir "unió dels dos vessants, vessos". La n vol dir unió, nus, nexe... i navès, pont.
Sató Hauria de ser Setó, i és una masia de Sant Climenç de Pinell, Lleida, molt antiga, però també hi ha una altra masia Setó a l'Anoia, prop del castell de Boixadors, i una altra a Centelles, prop de Vic, a la carretera que va al Fai. Segurament Setó vol dir clot, però no ho sé del cert.

Jaume Clavé Cinca dijo...

Navès, pelque fa a la segona arrel, és el mateix que aiguavès, i dáquí unió de dos vessants, que lògicament tenen tots els rius. Cal un pont o navès per passar de l'un a l'altre.

Dani dijo...

bones Jaume!!

Que em pots dir del cognom Parera??

Salutacions!!

Jaume Clavé Cinca dijo...

ANID, NO SÉ DE QUÈ VE PARERA. HO SENTO. Vindrà de paraire? Vindrà del femení de perer /perera, com pruner/prunera, pomer/pomera...?
NO coneixo cap topònim Parera, que fóra la claa.
Salutacions,
Jaume

Unknown dijo...

Em pot dir l'etimologia del nom Grau? Tinc entès que vé del germànic Garoiald, però no en sé el seu significat.
Gràcies
Maria

Jaume Clavé Cinca dijo...

Quina ximpleria anar a cercar l'etimologia de Grau a l'alemany!
El nostre dolç país està ple d'aquest topònim. És una paraula tan catalana que no ho pot ser més.Fins i tot és un monosíl·lab dels innombrables que componen la nostra llengua i més encara: és masculí i femení alhora: un grau i una grau, un dels esglons de l'escala d'una casa. I encara més, és plural i singular alhora, ja que en plural designa les escales interiors d'una casa, les graus, i per això en català es diu les escales, i no la escalera, en singular com es diu en castellà. Les graus han estat marginades per la grada, un castellanisme, en la terminologia del futbol.Hauria de dir-se les graus d'un camp de futbol, estan plenes de gent, per exemple.
No cal dir que el seu nom ve d'alguna masia o casa de pagès que es diu o es deia el Grau, de vegades sense article,de tan antic i arcaic que és aquest topònim en català. En fi,Grau vol dir un esglaó per a pujar a un lloc més elevat. Un calm, una plataforma elevada envoltada de cingles, sovint tenia o té un lloc d'accès, que era el Grau per on es feia possible el pas d'un camí vers l'esplanada.
El topònim Sant Pere de Graudescales, que és una capella romànica de l'Aigua d'Ora, es refereix primer a la capella de SAnt Pere, segonament al Grau, un camí que puja des de baix el riu fins a dalt la collada, és el Grau, l'esglaó que fa possible salvar la muntanya encinglerada. Finalment, les Escales són uns dos o tres esglaons que hi ha en el riu, que formen una cascada poc abans del monestir. El Grau en toponímia vol dir camí per salvar un cingle, un espadat dret i llis que no s'hi podria accedir si no fos pel Grau, un esglaó intermig que permet pujar amunt fent alguna que altra zigazaga, verbigràcia el Grau de Lord, al santuari de la Mare de Déu de Lord.

Nil dijo...

Hola jo voldria saber quin es l'origen de Cartanyà i de Gitièrrez
Gràcies
Atentament Nil

Jaume Clavé Cinca dijo...

Nil, ho sento, no sé l'origen del topònim Cartanyà, molt interessant pel seu sufix -anyà, que hauria de ser -anyar. El troben també en Organyà, Sant Jaume de Frontanyà... L'arrel és Cart-, com Cartago, i per resoldre el seu valor etimològic es fa imprescindible trobar i situar el topònim, que en un lloc o altre de la geografia de parla catalana ha de ser.
Gitiérrez és castellà, com Gutiérrez, dic jo. Ho desconeixo.

Anónimo dijo...

Saps res de l'etimologia de Papell?

Oitoo. dijo...

Magraderia saber l'etimologia del cognom Guitart. He vist que el comentes en alguna de les teves respostes.
Gracies

mariateresa dijo...

HOla, m'agradaria saber l'origen i/o significat del cognom Gavaldà.

Jaume Clavé Cinca dijo...

Sobre el nom Gavaldà no en sé res, no sé si respon a cap topònim. Si no, malament el podria interpretar. No passa el mateix amb GUITART. Es tracta d'una gran pairalia de Cardona, a uns dos kms.de la Ciutat Ducal per la carretera que va a Solsona. També hi ha la Font de Guitart, indicada a la carretera. Tots els Guitart tenen ´la soca en aquesta casa pairal tan antiga.
Pel que fa a l'etimologia, el topònim que va donar nom a la casa de pagès, es refereix a un gran i llarg serrat que té forma de peix o de cetaci, amb el cap voluminós llepant el Cardener i la llarga cua de gairebé dos kms. Es un fet incontrovertible que hi ha molts serrats en forma de peix, començant pel de MOntjuïc a Barcelona, que apar un gran cetaci que s'abeura al mar. Vist de perfil se'l pot veure encara sovint al programa del temps en una fotografai del port. A pesar del temps transcorregut i de les agresions rebudes per l'expansió de la gran ciutat, encara manté la seva forma de cetaci. MOnt-juïc ja significa mont del peix, no l'aberració de mons judaicus, doncs, heu de saber que hi un altre Mntjuïc prop de CArdona, a Matamargó, i un altre a Altès, prop del Segre. I un altre a França, a la regió de Var, que dóna nom a un "vin chaude" de la contrada. En fi, massa mons judaicus..., no us sembla?
A l'entorn de CArdona hi ha altres serrats pisciformes. Foren cosntruïts pels atlants en honor del seu déu Posidon, el déu dels rius i dels mars. Sí, tota la nostra geografia és artificial, muntanyes, rius i esplanades. Ho dic i demostro en els meus llibres, que ningú es vol creure, ai, què ignorants i tards de cor per a comprendre la importància d'aquest fet. GUITART HAURIA DE SER GUITAR, SENSE LA T. és una romanalla de l'hebreu o arameu, parlat aquí antigament, i voldria indicar algun sinónim de cetaci, peix, o daga, ganivet, etc doncs els ganivets, dagues, vénen de l'hebreu dac, que vol dir peix. Es una R final que es pronunciava molt forta, i d'aquí la confusió. Per això es diu Er o Err del poble de la Cerdanya francesa, i caldria dir PONT DE SUER, i no SUERT, DE SU (SOBRE, DAMUNT) I DE ER (RIU), sobre el riu Noguera Ribagorçana, i equivalent als Sòria i Súria.
Cordialment,

Hikari dijo...

Em podria dir l'origen de
Pedraforca
Puig-Reig
Montmajor
Can Peucurt
Castellar de Riu
Rasos de Peguera
Vinyes de Vilamarí
SI US PLAAAAAAU!!!!!
Com més aviat em contestius millor!!!
Gracies :)

xnerin dijo...
Este comentario ha sido eliminado por el autor.
xnerin dijo...
Este comentario ha sido eliminado por el autor.
xnerin dijo...
Este comentario ha sido eliminado por el autor.
xnerin dijo...

Sabria dir-me l'etimologia del cognom Faydella, si us plau?

Jaume Clavé Cinca dijo...

Pedraforca vol dir, com ja sabràs, que es tracta d'una muntanya en forma d'enforcadura. Dos cops l'any el sol es pon pel mig de l'enforcadura, això indicava l'equinocci de primavera i el de tardor, quan el dia i la nit duren exactament el mateix. Això només és possible si la muntanya està ben orientada. Es tracta d'un fet artificial. Totes les muntanyes, si més no les principals, són artificials, com la de Montmajor, la qual té forma de peix o gran cetaci per tots costats. Els atlants feien muntanyes peix en honor a Posidó, el seu déu, engendrador dels atlants, i les feien en acabar una explanada de terra per a l'agricultura. Castellar de Riu és molt anterior als romans, vol dir castell en gran, lloc per conrear i vigilar una part del territori, fos lacetà, ilergeta, laietà, en fi... català sempre, ja que Catalunay és antiga uns quants mil·lennis d'abans de Crist, i això no ens hauria de pesar mica, sinó alegrar-nos. A Catalunya en perduren uns 15de Castellar. Can Peucurt, doncs, no ho sé. algú que feia el peu curt, o que era un lloc molt proper... una persona perquè diu Can, no un lloc. Vilamarí. Vila és la casa més importan d'un acontrada, en terres i masia. Vol dir Vila del marí, nom personal, o bé, lloc proper al mar. Puig-reig, que hauria de ser Pui-reig, vol dir Puig Roig o vermell, per la seva terra de tonalitat argilosa. Pui és sinònim de Puig, no cal corregir-lo. Rasos de Peguera, lloc de pastures i d'un poble pintoresc dit Peguera, on es feia la pega. En fi, no sé què vol dir Faydella, és la primera vegada que m'ho trobo.

Anónimo dijo...
Este comentario ha sido eliminado por un administrador del blog.
Anónimo dijo...
Este comentario ha sido eliminado por un administrador del blog.
Anónimo dijo...
Este comentario ha sido eliminado por un administrador del blog.
Anónimo dijo...
Este comentario ha sido eliminado por un administrador del blog.
Anónimo dijo...
Este comentario ha sido eliminado por un administrador del blog.
Anónimo dijo...
Este comentario ha sido eliminado por un administrador del blog.
Anónimo dijo...

Hola Jaume! Quina gran labor aquesta que fas! Ha estat una gran troballa descobrir el teu blog!
Voldria consultar-te sobre els meus cognoms:
ROMEU
ARENOLS
He buscat molt però mai he trobat res, sobretot del segon: ARENOLS.
Moltes gràcies per avançat!

Anónimo dijo...

Hola!
M'agradaria saber l'origen del cognom Ramonet. La meva familia ve d'un poble del Pallars Sobira i se que per alla hi han varies cases que es diuen casa Ramonet.
Gracies!!

Jaume Clavé Cinca dijo...

Gràcies per les paraules d'encoratjament, però la veritat és que no sé gran cosa dels cognoms ROMEU i ARENOLS. El primer és força comú, no? Es refereix als romeus-peregrins que anaven a Roma a visitar els sepulcres dels apòstols Pere i Pau. De tant anar a Roma, els van dir "romeus" i després per extensió als demés pelegrins que anaven a altres llocs sagrats com Jerusalem o Sant Jaume de Galícia, com també als de qualsevol santuari del món cristià, com als de Núria o el Pilar: romeu és sinònim de peregrí, i deriva de Roma, paraula que he explicat en el llibre ATHANÀGIA, història i localització de la Numància catalana (veure article a Centre Català d'Història), la ciutat més important de la península ibèrica pel sol fet de ser la capital del poble més poderós de la Península, els ilergets (combinació CONFEDERADA d'ILERdet i AthanaGET), a l'interior, no a la costa, on n'hi havia de més populoses, i que va ser destruïda pels romans i que corresponia a l'actual vila de Sanaüja, sens dubte el punt més calent on es podria excavar avui dia i gastar decentment els diners. Roma indicava el punt del riu navegable on els vaixells feien "rom", que volia dir, com avui, on rascaven a terra. Allí es quedaven i creaven un assentament humà, Roma, el punt on comença o acaba la navegació fluvial del Tíber, encara avui.
Arenols vindrà d'arena, sorra, amb l'acabament català -ol, en plural -ols, que indica llargària estreta, no petitesa: corriola, corriol, fumarola, esquirol, la cua, estola i mil altres. Un lloc on s'estenien franjes d'arena de poca amplada i certa llargària, potser vora el mar, potser vora els rius... Es clarament un topònim, potser d'alguna antiga masia desapareguda que hi hauria en alguna comarca o altra.

Anónimo dijo...
Este comentario ha sido eliminado por un administrador del blog.
Anónimo dijo...

em podries dir el significat i origen de MARIEGES? gracies :)

Anónimo dijo...
Este comentario ha sido eliminado por un administrador del blog.
Anónimo dijo...
Este comentario ha sido eliminado por un administrador del blog.
Anónimo dijo...
Este comentario ha sido eliminado por un administrador del blog.
Anónimo dijo...
Este comentario ha sido eliminado por un administrador del blog.
Anónimo dijo...
Este comentario ha sido eliminado por un administrador del blog.
Anónimo dijo...
Este comentario ha sido eliminado por un administrador del blog.
Anónimo dijo...

Buenas noches

It is my first time here. I just wanted to say hi!

Anónimo dijo...
Este comentario ha sido eliminado por un administrador del blog.
Anónimo dijo...
Este comentario ha sido eliminado por un administrador del blog.
Anónimo dijo...
Este comentario ha sido eliminado por un administrador del blog.
Anónimo dijo...
Este comentario ha sido eliminado por un administrador del blog.
Anónimo dijo...

Pel que fa al cognom HUGUET, del que dius que no pot set provinent d'HUG ja que no hi han cognoms procedents de nom en diminutiu, aquí t'en passo uns quans
PERET - PAULET - MARQUET - MARTINET - JOANET - JAUMET- RAMONET
ETC...
Mira també la pàgina web de n'Hug de Mataplana, i potser entre tot plegat cambiarás d'opinió.

Anónimo dijo...

També altres fonts asseguren que el cognom HUGUET és d'origen germànic. (És a dir, provinent d'Hug)

Anónimo dijo...

Hola!
Em podria dir l'origen del cognom Ramonet? Vaig escriure al seu blog el mes de Març demanant per aquest cognom, que és el meu, però no vaig rebre resposta i em va semblar que el blog havia deixat de funcionar, però avui hi he anat i he vist que funcionava i a més hi ha un comentari seu sobre el cognom Ramonet.
Em podria donar alguna informació?
Moltes gràcies!

Jaume Clavé Cinca dijo...

Poca cosa puc dir sobre el cognom RAMONET. Ja veu que és un diminutiu de RAMON. Casualment és un topònim molt present i arrelat al Solsonès. Per exemple, el meu amic Ramon Ramonet Riu, el de les tres RRR, com diu ell, té moltes webs obertes sobre les seves investigacions heterodoxes de tot tipus. És solsoní d'ànima i cor.
Li diré que al poble d'Odèn en una barriada de petites masies, dita el MONTNOU, hi ha cal Ramonet. El MOntnou es trroba als 1500m. d'altitdud sobre el mar, en una raconada del Port del Comte i de cata al migdia. Per tant, no hi ha pistes d'esquí, sinó bons camps on s'hi fan les millors patates del nostre país. Podria que molts RAmonet haguessin sortir de cal RAmonet del Montnou (Odèn), un indret paradisíac per la seva tranquil·litat i bellesa panoràmica.

Anónimo dijo...

Moltes gràcies!
Jo em pensava que Ramonet era un cognom que no n'hi havia, però ara veig que estava equivocada.
Moltes gràcies per la informació, continuaré buscant!

Unknown dijo...

HOLAA!!!
EM PODRIES DIR EL SIGNIFICAT DE :
MONTMAJOR
CAN PEUCURT
CASTELLAR DEL RIU
RASOS DE PEGUERA
BÉ, MOLTES GRACIES I SORT
=)

Anónimo dijo...

Em podria dir l'origen del cognom D'croz?
Gràcies

Anónimo dijo...

Em podria dir el significat i origen de Marieges?

Anónimo dijo...

Moltes gràcies per aquesta pàgina señor Clavé.
No trobo enlloc l'origen del cognom Galí. En té alguna pista? Gràcies

Anónimo dijo...

L'origen del cognom Galí es podria trobar també al Solsonès, concretament a la casa de pagès dita Puig-galí del poble de Joval, a uns set kms de la capital. Podria ser que algú d'aquesta casa hagués simplificat el seu cognom suprimint el primer terme Puig per quedar-se només amb el Galí. Cal remarcar, però, que existeix el cognom sencer Puig-galí, escrit així.A Sanaüja hi havia en Miquel Rius Puig-galí, de la casa Masdeuró. Bé, hi ha en canvi, força cognoms Galí. El significat etimològic de Galí ens el brinda la masia en qüestió. Puiggalí, si ho escrivim així, per què no?, es troba al capdamunt d'un puig com ho indica el primer terme. I com és aquest puig? ÉS un puig boscós, ple de pins que davalla cap al Cardener i actualment cap a l'embassament de Sant Ponç, just on comença l'embassada, prop d'Olius. El perfil d'aquest puig és graciosament arquejat, gens trencat, de dalt a baix. Tant podria tractar-se d'un adjectiu, puig galí, com d'un substantiu també, el puig del Galí. en ot cas, la seva arrel és clara, ve de gal, que vol dir desfilar, d'aquí gala, però desfilar de forma circular de dalt a baix, com en "beure a galet". El raig del porró o del càntir és un raig "galí". També Galícia ve de gal perquè per allí hi davallar la galàxia del camí de Sant Jaume, com un raig d'estrelles que es fonen en l'oceà. Bé, en el llibre, La revolcuió de Mart vaig tractar de l'arrel gal, referida als gals o celtes i a la pròpia Galícia.

Anónimo dijo...

Hola, em podria dir el significat de Mases?
Gràcies

Anónimo dijo...

El significat de Mases o Masses s'explica de manera molt semblnat a l'anterior comentat, Galí-Puiggalí. Aquí podríem parlar de Masses-Santesmasses. Ens hem de situar al poble de Madrona del municipi de Pinell de Solsonès. Allí hiha, ja en runes, una gran masia que es deia Santesmasses, prop de l'actual Can Llovet. En el mateix poble, però, hi ha una altra masia dita Cal Masses, al cim de la carena que separa la conca de la ribera de Madrona i de la conca del Riubregós. El cognom Masses ha prosperat i sens dubte prové de Cal Masses. El trobarem a Pons, per exemple. Però també va prosperar i molt el cognom Santesmasses, de la dita masia en runes. És probalbe que el cognom Masses provingués de la primera masia Santesmasses, que hauríem de dir SAntes Masses. Per simplificació del cognom SAntesmasses es va posar Masses i un d'aquells descendents va fundar la masia de cal Masses amb el seu cognom Masses. Les masies no porten el erme cal, cas del o casa d'en, excepte quan es tracta de noms personasl, llavors es diu Cal Masses, si no es diria Masses a seques. Les masies són bàsicament topònims, no porten cal, no són cases, són indrets. El cal o can o ca la es diu de les cases dels pobles. Bé, Santes Masses vol dir Santes Martes. HI ha una població de Lleó, ESpanya, que es diu Santas Martas. Es referis a santa Marta i els seus dos fills, que van ser martiritzats a Roma i llençats en un estany. La deoció popular els dira a tots plegats Santes Martes, i en catlà amb el pas del temps va fer Santes Masses. Això queda confirmat perquè a l'indret de la masia enrunada de SAntes Masses hi ha una capella romànica tambè ensorrada, actualment sota el patrocini de sant Antoni. Ara bé, sant Antoni no té capelles romàniques originàries, va ser posterior. Per tant, aquesta capella estaria dedicada al culte de santa Marta i els seus dos fills
, la qual cosa es confirma perquè a l'altre costat de la ribera de Madrona hi ha la masia de sant Mer, que vol dir sant Màrius, en francès saint Mair, el qual era el marit de santa Marta i el pare dels dos fills martiritzatrs. També sant Mer va ser martiritzat després de contemplar la mort dels seus. Aquesta és l'explicació, al meu entendre del cognom, Masses. Vol dir Martes i driva de la disecció de Santesmasses, Santes Masses.

Anónimo dijo...

Hola!
M'agradaria saber si coneix l'origen del cognom "Nofrarias". Tot i que avui en dia hi ha tant la forma Nofrarias com Nofrerias. Penso que és d'origen català perquè tots els que tenim aquest cognom(al registre) vivim a Catalunya i el rastre més antic que he trobat és un baptisme del 1722 a Amer, Girona.
Moltes gràcies i perdó per les molèsties,

Xavier

Anónimo dijo...

quien es l'origen de vilà amb accent?

Anónimo dijo...

quin es l'origen de vilà amb accent?

Unknown dijo...

Hola! I felicitats pel servei! Realment calia que algú s'hi posés més o menys de manera seriosa.
A mí m'agradaria saber quin és l'origen del meu cognom, PORTET.
Sé que fa referència a un port petit, però no sé al d'on...
Bàsicament on en som més és a la comarca d'Osona (on curiosament no hi ha cap port!)
Moltíssimes gràcies!

Elisabet dijo...

Hola,

Jo també em dic Clavé i m'agradaria saber d'on ve el cognom. Sempre m'han dit que és un nom com tants altres d'oficis, però voldria poder ubicar-lo geogràficament.

Gràcies!

Unknown dijo...

hola, em podries dir l'origen del cognom Casamitjana? es que el busco i no el trobo igual que Ferran i Cisteré! t'ho agrairia molt! Graaaacies :D

Jaume Clavé dijo...

Elisabet, si et dius Clavé, ja ho tens solucionat. HI ha una masia de Ribelles,poble de Vilanova de l'Aguda, que es diu des de temps immemorial Claver o Clavé. Dállí venim tots els Calvé o Claver. Res d'oficis. Posa't en contacte amb mi jaumeclave@telefonica.net

Ramon dijo...

Hola Jaume, m'agradaría saber sobre el cognom Oriola i Cristòful.

Hi ha la masía Oriola al Odèn i casualment la meva revesàvia va néixer allá, i se que la Cerdanya hi ha una part de la Masella de les mes importants que es diu Coma Oriola.

Havíam si tu que ets del Solsonès en saps alguna cosa, gràcies.

Anónimo dijo...

Hola.
Ja m'he mirat el blog, però estic fent una feina i no sé quin seria el topònim de Les Vinyes de Vilamarí.

Anónimo dijo...

Em pots ajudar, si us plau?

Jaume Clavé dijo...

Aquest topònim m'agafa desprevingut, però no li veig altra explicació que situar-lo al preciós poble de Vilamarí, del Pla de l'Estany (Girona). Un lloc relacionat amb el mar, lògicament, però mai se sap. La deesa bascas Mari també ha intervingut segurament en la creació de topònims a Catalunya. Vilamarí hauria d'haver donat Vilamarina, però al Solsonès, per exemple, també hi ha la Font Marí, tot i ser també un nom femení. Un petit enigma.
Vilamarí és un poble del municipi de Vilademuls (Pla de l'Estany), al SE del terme municipal. És a la serra que separa les rieres de la Farga i de Sinyana, a uns 130m sobre el nivell del mar, a l'oest del poble de Sant Esteve de Guialbes, del mateix municipi, i vora el límit amb el de Cornellà del Terri. Dista 23 km de Girona. Inclou el veïnat de Juïgues.

Anónimo dijo...

Hola voldria saber d'on ver el cognom Cejudo

Jaume Clavé dijo...

Cejudo sembla molt fàcil. És castellà lògicament i forma part d'una família acabats en -udo, que aviat veurem. Cej-udo ve de "ceja", en català, cella, de l'arrel "zel, cel" que vol dir "guardar", en aquest cas, els ulls, així com celler vol dir guardar la frescor, zelós guardar la parella, celador guardar la canalla del col·legi, cel allò que està guardat, etc. Cejudo, doncs, ve de "ceja", i aquesta paraula ve del català, molt més antic que el castellà, que guarda la forma original i incorrupta en cella, així com "all" va fer "ajo"; ull, ojo, etc. Cejudo és de la família dels orejudo, narigudo, dentejudo, barbudo y, cómo no, cojonudo. Cejudo fou algun personatge amb molta "ceja", como el señor Zapatero. Diría que Cejudo denota força, determinació, coratge, virilitat... En català, seria cellut, que no sé si existeix.

Ramon dijo...

Hola Jaume, et vaig preguntar sobre el cognom Oriola pero veig que no en saps res oi?

Jaume Clavé dijo...

Hola, el cognom Oriola no té problema. Com dius, es d'Odèn, a l'alt Solsonès. Es un indret encisador, molt bucòlic, amb una casa preciosa a l'estil de les cases de la contrada. Uns petits camps a la vora i una gran penya que li dóna protecció. Lloc assoleiat i amb aigua que neix allí mateix, en un clotadeta que donaria gust de viure-hi tota l'eternitat. Doncs, bé, a prop d'Oriola hi ha un forat molt xocant, fet a la pedra i a la vora del camí que puja cap a trobar la carretera de Cambrils. Aquest forat és ample, de l'alçada una persona i és com un petit túnel de tres o quatre metres o menys.I té la particularitat de ser molt arrodonit i afinat, sobretot a l'entrada i a la sortida. Jo diria que és artificial,però faltaria saber quina funció podia tenir, si és que servia per alguna cosa o no. La gent va batejar aquest incident de la natura, artificial o no, amb el nom d'Oriola perquè els recordava una cosa de la vida quotidiana, tal volta la canaleta de la corriola, tal volta el passador del guarniment dels muls per on passava la corda. D'aquell estri que era metàl·lic se'n deuria dir la "oriola", una paraula d'un objecte ja desapareguts, propi de temps molt enreculats. Sens dubte, el teu cognom és originari d'aquesta casa de pagès d'Odèn, tan bonica com antiga, tan humil i tan encantadora. El forat va donar nom a la casa, mai al revés, com passa amb la pràctica totalitat de les masies. Per tant, quan un arriba a una masia, seguint l'arbre genealògic, i el seu cognom coincideix amb el de la masia, ja no cal esbrinar més lluny. Allí hi ha l'arrel i la soca de l'arbre genealògic. Oriola vol dir passdor fi, metal·lic pel qual es desllissa la corda de menar l'animal, el cavall, o la corda de fer pujar l'aigua del pou o altres funcions semblants. Oriola no vol dir pas cosa xica, sinó llarga. El sufix -ola significa llargària, com en fumarola, corriola, esquirol, per la cua llarga, rierol, corriol i mil altres de la llengua catalana. L'arrel Ori- d'Oriola sembla ser la mateixa que trobem en "Ori-fici", o sigui, forat. Ets un "forat", bé vaja! Però un forat tot especial i molt útil. No he trobat la foto d'aquesta "oriola" de la casa Oriola d'Odèn.La tinc, però tampoc tinc escàner. Algun dia la posaré al meu blog
www.indretsambmisteri.es

Jaume Clavé dijo...

Ramon, ampliant l'explicació. En el cas molt probable que es tracti d'una construcció feta a propòsit, aleshores cal buscar-li un altre significat, com seria aquest. El forat té una entrada més ampla que la resta del túnel i afinada, igual que un embut o l'entrada d'un corn. Té la llargària suficient pequè hi càpiguin unes quantes persones, tres o quatre assegudes fent petar la xerrada. Aquí a Oriola, encara que sigui a la muntanya, a l'estiu hi fa molta calor, de manera que es van construir un lloc per estar-hi frescos, a l'ombra del forat i amb un corrent d'aire continuat degut a la doble obertura. Tot molt ben enginyat. Aquí dintre no els caldria ajeure's sobre l'herba i no s'hi ficarien els escurçons, tan abundants en aquests terrrenys, i hi podrien fer la migdiada i tot. Aquest enginy de contrucció a la roca en deurien dir una "oriola", o sigui, forat que hi passa el vent (ori-, vent, aura) que s'hi està bé a l'estiu i que convida a estar-s'hi unes bones estones quan a fora hi fa molta xardor. Jo em quedo amb aquest significat, i tu?

Ramon dijo...

Moltes gràcies Jaume, no sabia pas que tenia aquest significat, jo pensava que tenia quelcom a veure amb la paraula Oriol, l'ocell Oriol.

O també una altre hipòtesis que havia pensat era que venia d'una persona vinguda de França, ja que vaig trobar (en un enllaç que et deixo més avall) que una tal Isabel Oriola, vinguda de França es va establir a la Vall de Lord l'any 1553, però en tot cas la teva hipòtesis es molt mes clara i lògica.

Salutacions.

(http://www.onomastica.cat/sites/onomastica.cat/files/05_bach.PDF)

Bol dijo...

Sabía quelcom sobre el cognom Puigoriol?

Moltes gràcies!

Anónimo dijo...

Me gustaría saber el origen de Rasos de Peguera

Agus dijo...

Hola voldria saber l'origen dels cognoms Furrasola i Ferrussola.
Gràcies

Nuria dijo...

Hola, i moltes gràcies per la informació. Voldria preguntar per dos cognoms: TORROJA i IMBERT, em farà gran il.lusió de saber Molt bona feina .

Unknown dijo...

Hola, voldria saber l'origen o les arrels dels meus dos cognoms:

Ferré i Arques

Gràcies

Quim Sangrà dijo...

Les Vinyes de Vilamarí no té res a veure amb el poble del Pla de l'Estany. Les Vinyes de Vilamarí és un llogarret prop del mas de Vilamarí, com el seu propi nom inidca és on es trobaven les vinyes de la propietat del mas Vilamarí, avui en dia el mas que s'hi va construir rep aquest nom: les Vinyes de Vilamarí, al terme d'Avià, al Berguedà. Vilamarí, per descomptat, no té res a veure amb el mar i caldrien estudis molt més acurats que la toponímia de "si l'encerto l'endevino" per a determinar els eu origen exacte. Marí és un nom propi des de l'edat antiga (encara que ara ens soni molt més el seu femení, Marina) i no és estrany que hagi generat topònims de masos o pobles, com també, directament, el cognom Marí des de temps dels romans.Crec que és molt atrevit assignar l'origen de cognoms a un sol mas determinat en la geografia catalana, crec que els raonaments haurien d'¡estar molt més fonamentats del que en aquest blog s'explica. Salut!

Quim Sangrà dijo...

Per cert, potser ho entès malament, però Genoher (i totes les seves variants ortogràfiques) no és pas cap cognom "poc català" (curiosa classificació) sinó que és un cognom ben gironí i, per tant, ben català, com ho és per exemple Adroher.

Unknown dijo...

Hola magradaria coneixe la historia i antiguitat del cognom (alsina)gracies

Unknown dijo...

Holaaa, i el cognom Domingo?? Si em passes el teu mail, t'escric... gràcies!

Unknown dijo...

Hola, he estat buscant per internnet el significat del congnom Salanguera i no hi ha forma de trobar-ho. T'agrairia l'ajuda! Moltes gràcies

Jaume Clavé dijo...

Hola Denis, aquest portal ja no està actiu. Si m'adreces la pregunta al nou, et diré el que crec que vol dir Salanguera.
www.indetsambmisteri.es

Unknown dijo...

I el cognom Navés? Gràcies amb antelació.

Anónimo dijo...

Hola!!
Yo me apellido Clergas.
Mi padre nació en Riudecolls